top of page
Vintage background with quill pen and in

מחיר תפילין - כמה לשלם על תפילין?

צור קשר עם סופר סת"ם

בקרוב ניצור קשר!

מחיר תפילין כמה לשלם על תפילין.jpg

עבור נערים וגברים בכל גיל התפילין הם פריט יומיומי ושגרתי שיש בו שימוש תדיר ואינטנסיבי. השימוש בו מתחיל בגיל 13 שבו מגיע הנער למעמד בר המצווה ולמעשה הופך מילד לגבר על פי ההלכה היהודית. או אז מתחילות לחול עליו מצוות שעליו לבצע ובכלל זה התפילה עם התפילין שאותם הוא כורך על יד שמאל ועל ראשו.

לשימוש בתפילין יש משמעויות רבות ומגוונות ומכאן החשיבות של השימוש בהם ולא רק עצם הימצאותם אצל הגברים. מי שמתעורר מוקדם בבוקר לעבודה ימצא את הזמן להתפלל גם אם הוא לא נמצא בבית ולשם כך התפילין יהיו איתו בכל מקום שאליו הוא הולך – לעבודה, לטיול או לכל מקום. כעת קל יותר להבין את המשמעות והחשיבות של התפילין עבור אותם גברים יראי שמיים.

 

מחיר של תפילין מהודרות

על מנת להבין את המחיר של תפילין צריך קודם כל להבין מה זה בכלל ומה כרוך בייצור של תפילין תקניות, מאושרות לשימוש וכאלה שאפשר לשלב בעת תפילה שמגיעה היישר מעומק הלב והכוונה. סופר סת"ם, אותו בעל מקצוע שכותב את התורה הוא זה שכותב על גבי נייר קלף איכותי ומיוחד את הפסוקים הנדרשים להופיע בתפילין. יש שני דפי קלף כאלה – אחד בתפילין המוצמדים לראשו ומצחו של המתפלל ואחד שנכרך סביב היד.

כבר בעצם כתיבת התפילין על ידי סופרי סת"ם אפשר להתחיל להבין את החשיבות והמשמעות וגם את המחיר שמהר מאד מגלים שהוא לא נמוך ויכול להסתכם גם בכמה מאות או אלפי שקלים, כתלות בעיטורים או במורכבות של הייצור, ישנן תפילין יותר פשוטות וישנן תפילין מהודרות, המחיר משתנה בהתאם לסוג התפילין. גם חומרי הגלם שמהם עשויים התפילין יכולים להשפיע על המחיר וכלל שיהיה מדובר בחומרי גלם איכותיים או מיוחדים יותר – כך גם יעלה המחיר.

 

איך יודעים להבין את סדר גודל המחיר של תפילין?

תשמישי קדושה איכותיים ויפים יהיו בעלי מחירים לא נמוכים. לא מעט אנשים לפעמים שואלים את עצמם את השאלה המתבקשת מה המחיר של ספר תורה ומצד אחד אולי הם נדהמים ברגע הראשון למשמע המחיר – אך לאחר שמבינים את החשיבות ואת כל מה שעומד מאחורי הייצור והכתיבה של אותם תשמישי קדושה ואביזרי קודש – קל יותר להבין את המחירים. טווח המחירים של תפילין רחב במיוחד ויכול לנוע בין כמה מאות שקלים לכמה אלפים.

במה זה תלוי? באיכות וברמה של כתיבת פסוקי הקודש, בחומרי הגלם שמהם עשויים התפילין וכמובן בעיטורים שיש עליהם. כאן היריעה רחבה במיוחד ואפשר להיתקל באינספור סוגים או עיטורים של תפילין והמחיר יהיה בהתאם. יש עיטורים שכוללים חריטה או צריכה על גבי בית התפילין ולפעמים הקדשה אישית אם מדובר בתפילין שנקנו במיוחד עבור מישהו לכבוד אירוע ומכאן שבמקרים כאלה המחיר בהחלט יהיה גבוה יותר.

 

מה אומר המחיר על התפילין עצמם?

מי שצריך להצטייד בתפילין חדשים צריך לבחון כמה וכמה פרמטרים לפני שיבחר את התפילין שהכי מתאימים לו ולדרישות שלו – ראשית – הגודל. אפשר כיום למצוא תפילין קטנים יותר שמתאימים למי שיש לו היקף ראש קטן או עבור נערים שמתחילים את השימוש בתפילין.

הדבר הבא שצריך לבחון הוא האיכות של התפירה או של החיזוק בין הדפנות של בית התפילים, זאת על מנת לוודא שמדובר בתפילין איכותיים שלא יקרה להם שום דבר אם ייפלו בשוגג או ייתקלו בחפצים קשיחים או כבדים. לאחר מכן צריך לבדוק את העיטורים שיש בחלק החיצוני של בית התפילין – הקדשה, חריטה, צריכה או אפילו הדפסה אישית על גבי חומר גלם מתווך. שקלול של כל המאפיינים האלה יסייע לבחור את התפילין שמבוקש עבורם המחיר שמתאים לכיסו של הקונה.

 

מה הדרך הנכונה לבחור תפילין?

המחיר שצריך לשלם עבור תפילין הוא רק אחד מהתכונות שצריך לשים לב אליהן כאשר רוצים לבחור תפילין, בעיקר אם מדובר בתפילין שרוצים לקנות גם מתוך שליחות רגשית כמו מתנה עבור נער שהגיע לגיל בר המצווה. אף אחד לא רוצה לשלם מחיר כספי גבוה שהוא לא יכול לעמוד בו ולכן המחיר הוא בהחלט אחד השיקולים. לא תמיד חייבים לקנות תפילין באלפי או מאות שקלים וברוב המקרים גם אלה שקונים במחירים הנמוכים יותר יספקו את הסחורה ואפשר יהיה לעשות בהם שימוש נאות וראוי כפי שנדרש מהגברים שומרי המצוות ויראי השמיים.

מה שחשוב זה למדוד את התפילין, לשים לב שהרצועות נכרכות סביב הזרוע או הראש בנוחות, שקל לתפעל את הרצועות ובתי התפילין ונוח להחזיר אותם לנרתיק שלהם כך שלא ייווצר קשר שיהיה קשה להתיר ובתי התפילין יישמרו בקפידה ובבטחה עד השימוש הבא.

 

למה חשוב לבחור תפילין בקפידה?

ברגע שהנער מגיע לגיל המצוות הוא בעצם מתחיל להניח תפילין מדי יום ולעיתים יעשה בהם שימוש יותר מפעם אחת בלבד ביום. המשמעות היא שהתפילין יהיו בשימוש תדיר ותכוף ולכן יש חשיבות לבחירה של תפילין איכותיים שיחזיקו מעמד במשך כמה שיותר זמן. אין זה בהכרח נכון לבחור תפילין במחיר זול, שכן ייתכן שמחיר זה ישקף איכות פחות גובהה של ייצור התפילין ואם בוחרים להשקיע סכום כסף נוסף הרי שאפשר יהיה להבטיח שהתפילין יחזיקו מעמד במשך הרבה יותר זמן.

במידה ויש בכך צורך אפשר גם לקנות תפילין זולים יותר אך כדאי לקחת בחשבון שאולי יהיה צורך להחליף אותם באחרים לאחר פרק זמן ממושך של שימוש ללא הפסקה. כמובן שכל אלה הם המלצות ואי אפשר לדעת מראש כמה זמן יחזיקו התפילין. מה שחשוב באמת זה לשמור עליהם ככל האפשר לבל ייגרם להם נזק. כאשר רוצים לקנות לנער בר המצווה תפילין יקרים ומעוטרים חשוב לחשוב על כך שהוא עלול שלא לשים לב או להעריך את העבודה שהתבצעה בהם ולכן לא יידע להקפיד על תחזוקה נכונה והתנהגות נאותה איתם.

 

איך שומרים על תפילין?

כל מי שעושה שימוש שגרתי ויומיומי בתפילין יודע שחשוב וכדאי לשמור עליהם מכל משמר. הם תמיד צריכים להיות מונחים בתוך הנרתיק הייעודי שלהם וכמובן שצריך להחזיק או להעביר את הנרתיק ממקום למקום תוך נקיטת זהירות יתרה. מומלץ לשמור שככל האפשר התפילין לא ייפלו ובמידה וזה קורה – חשוב לבחון היטב שלא נגרם נזק היקפי לבית התפילין, שהתפרים לא נפרמים, שהפינות של הדפנות לא מתעקמות או מתעגלות וכמובן שדף הקלף שבפנים נשאר שלם וללא שום תקלה.

כאשר הנער שחוגג את הגיעו לגיל 13 בבר מצווה מקבל לידיו את התפילין בפעם הראשונה – חשוב לשוחח איתו ולהסביר לו על החשיבות של שמירה על התפילין ועל התקינות של כל תכולת הנרתיק. כאשר הוא יבין שמדובר בפריט שיש בו קדושה גדולה – לבטח הוא ישמח לשתף פעולה ולשמור ככל יכולתו על התפילין שעלו לא מעט כסף וצריך לשמור עליהם שלא יקרה להם כלום ושלא ייגרם להם שום נזק.

בעולם הצבאי ישנו מושג הנקרא "פק"ל" שפירושו: "פקודת קבע ללוחם". לרוב, הכוונה לחפץ שחייב להיות בקרבת מקומו ובהישג ידו של החייל. הפק"ל לאדם היהודי הוא ה'תפילין'. מצוות התפילין מוזכרת ארבע פעמים במקרא, והיא מחייבת את הגברים שמעל גיל 13 להניחם בכל יום, למעט ימים בודדים בשנה. את התפילין מצווה האדם להניח דווקא ביום ולא בלילה, בימי חול ולא בחגים ושבתות. בימי קדם נהגו להניח תפילין לאורך כל שעות היום, אך בזמננו נהוג להניח תפילין רק בזמן תפילת שחרית. על פי הכלל של מצוות עשה "שהזמן גרמן" נשים פטורות ממצוות הנחת תפילין. בשל קדושתן של התפילין והצורך בנקיות בשעת הנחתן, נהגו להרגיל את הקטנים להניח תפילין רק סמוך לגיל בר המצווה, זאת בניגוד למצוות אחרות בהן מתחנכים הקטנים מגיל צעיר עוד יותר.

מה מקור השם – 'תפילין'?

למען האמת, המילה 'תפילין' איננה מופיעה כלל במקרא. בתורה התפילין מכונות "טֹטָפֹת" (טוֹטָפוֹת), כפי שמתואר בפסוק: "וּקְשַׁרְתָּם לְאוֹת עַל יָדֶךָ וְהָיוּ לְטֹטָפֹת בֵּין עֵינֶיךָ". לאורך שנים רבות ועד היום פירושה של מילה זו לא היה ברור וחד משמעי. בתרגום אונקלוס ובתרגום יונתן, המילה 'טוטפות' מתורגמת כמילה 'תפילין'. מקובל להסביר שהמילה תפילין נגזרת מהמילה 'תפילה' (שייתכן שמשמעה קמיע, כמו שמובא בגמרא [בכורות ל, ע"ב]: "הייתה קומעת לו תפילין") והיא צורת רבים של מילה זו הכוללת בתוכה שתי 'תפילות' – תפילין של יד ותפילין של ראש. פרשנים רבים הציעו לפרש את המילה 'טוטפות' כתכשיט, כפי שנראה מהמשנה במסכת שבת (פרק ו, משנה ה).

מבנה התפילין

באופן כללי יש לדעת שרוב הלכות עשיית התפילין מקורן בהלכה למשה מסיני, כלומר הן בעלות מסורת עתיקה מאז מעמד הר סיני. ביחס למצוות תפילין, נמנות ההלכות הבאות: יש לעשות תפילין מרובעות;  יש לעשות צורת 'ש' בתפילין של ראש; יש לתפור את התפילין בגידים של בהמה; יש לעשות להן מעברתא (מלשון 'מעבר', 'תעלת הרצועה') שבה תכנס הרצועה; יש לעשות רצועות שחורות, והקשר שלהן יהיה כעין צורת האות ד'.

כאמור, התפילין מורכבות משתי יחידות: תפילין של יד ותפילין של ראש. לכל אחת מהן יש רצועות עור המשתלשלות מהן, ובעזרתן מניחים את התפילין על היד ועל הראש. התפילין מורכבות משלושה חלקים עיקריים:

1. בית התפילין – התפילין נראות מבחוץ כקופסה שחורה. קופסה זו עשויה מעור בהמה טהורה, צבועה בצבע שחור וחייבת להיות מרובעת באופן מדויק. גודל בתי התפילין המקובל כיום נע בין 4-2 ס"מ, אך למעשה ישנם בתי תפילין קטנים יותר. משני צידי בתי התפילין של ראש מובלטת האות שי"ן. בצד ימין מובלטת האות שי"ן עם שלושה ראשים, ואילו בצד שמאל היא בעל ארבעה ראשים.

2. הפרשיות – בתוך בתי התפילין מוכנסות ארבע פרשיות שנכתבו בכתב סת"ם. המשותף לכל ארבע פרשיות אלו הוא, שלכל אחת מהן יש קשר למצוות תפילין. בתפילין של יד, כל ארבע הפרשיות כתובות על קלף אחד, ואילו בתפילין של ראש לכל פרשיה יש קלף בפני עצמו.

מהן אותן 4 פרשיות?

א. "קדש לי כל בכור" (ספר שמות, פרק יג, פסוקים א-י).

ב. "והיה כי יביאך" (ספר שמות, פרק יג, פסוקים יא-טז).

ג. "שמע ישראל" (ספר דברים, פרק ו, פסוקים ד-ט).

ד. "והיה אם שמוע" (ספר דברים, פרק יא, פסוקים יג-כא).

בארבע פרשיות אלו, נזכרו עיקרי התורה ואמונת ישראל. בשתי הפרשיות הראשונות ("קדש" ו"והיה כי יביאך"), מתבררת קדושת בכורות ישראל ויציאת מצרים וחג הפסח, ובשתי הפרשיות האחרונות ("שמע" ו"והיה אם שמוע") שבתפילין מתברר החזון והתכלית של יציאת מצרים – לנחול את ארץ ישראל, לקיים בה את כל המצוות וליהנות מהברכה והשפע בארץ הקודש.

3. רצועות עור – רצועות העור המשתלשלות מכל יחידת תפילין (של ראש או של יד) מתחלקות לסוגים שונים. ההבדל בין הסוגים השונים נובע מסוג העיבוד וסוג העור מהם נעשו הרצועות. לפי ההלכה הרצועות חייבות להיות שחורות מבחוץ. יש רצועות שהושחרו הן מצדן החיצוני והן מצדן הפנימי, ורבים המליצו על אופן זה. כמו כן, ישנן הלכות ספציפיות לגבי רוחבן ואורכן של הרצועות (יש הבדל באורך הנדרש בין תפילין של ראש לתפילין של יד).

שתי שיטות בסידור הפרשיות

לעיל ציינו שישנן ארבע פרשיות הכתובות על קלף ומוכנסות לתוך בית התפילין. עם זאת, חשוב לדעת שישנן מספר שיטות באופן הסידור של אותן פרשיות, כלומר – איזו פרשה תיכתב ראשונה מימין ואיזו אחריה. נציין בקצרה שתי שיטות מרכזיות בעניין זה, ולבסוף את המשמעות ההלכתית שלהן:

שיטת רש"י – שיטה זו תואמת לסדר הפרשיות שמנינו לעיל. נזכיר שיטה זו בקצרה: "קדש" (ראשון מימין), "והיה כי יביאך", "שמע", "והיה אם שמוע". לפי שיטתו כמו שסדר כתיבתן מופיע בתורה, כך סדר הופעתן בתוך פרשיות התפילין.

שיטת רבנו תם – לשיטתו סדר הפרשיות שונה: "קדש", "והיה כי יביאך", "והיה אם שמוע", "שמע ישראל". רבינו תם מקדים את פרשת "והיה אם שמוע" לפרשת "שמע". על פי השיטה הזו "הוויות באמצע", כלומר הפרשות שמתחילות במילה "והיה" ממוקמות בין הפרשיות "קדש" ו"שמע".

להלכה פסק השולחן ערוך שמנהג העולם לסדר את סדר הפרשיות כשיטת רש"י, אך כתב שירא שמיים יצא ידי חובה של שתי השיטות ויניח את שני סוגי התפילין. המנהג המקובל הוא להניח קודם את התפילין כשיטת רש"י, ובאמצע התפילה לחלוץ את התפילין ולהחליף לתפילין השניות. יש רבנים מקהילות הספרדים ובני עדות המזרח שנהגו להניח את שני הזוגות יחד.

אחסון התפילין

התפילין נחשבות לתשמיש קדושה בגלל שם-השם והפרשיות שנמצאות בתוך בתי התפילין, ולכן נוהגים בתפילין בכבוד רב ובזהירות. בזמן שמניחים תפילין אסור להיכנס למקומות שאינם מכבדים את קדושתן. לכן, בזמן חבישת התפילין אין להיכנס לשירותים, למקלחת או להניחם בגוף מלוכלך.

כחלק מהשמירה על כבודן נוהגים לאחסן את התפילין ולשמור אותן בתיק המיוחד לכך. יש השומרים את התפילין בתיק העשוי מבד, ויש המאחסנים אותו ב"תפידנית" – תיק מודרני קשיח העשוי מפלסטיק ואטום למים. תיק זה נפוץ בקרב חיילים ומטיילים. יש קהילות שבהן נהגו שלפני החתונה מקבל החתן תיק לתפילין שעליו רקומות אותיות שמו.

התפילין כסמל גבורה

לאורך ההיסטוריה היהודית, שימשו התפילין ובפרט תפילין של ראש, סמל לגאווה יהודית. בתלמוד הבבלי מסופר על 'אלישע בעל כנפיים' שחי גזירות השמד של אדריאנוס, תקופה בה גזרו הרומאים על היהודים גזירות רבות, וביניהן שמי שיימצא מניח תפילין – יוצא להורג. אלישע המשיך להניח תפילין ולצאת לשוק למרות הגזירה. כאשר ראה חייל רומי את אלישע מסתובב כך בשוק, רדף אחריו ושאל אותו מה יש בידו. לשאלתו ענה אלישע: "כנפי יונה"; להפתעתו ראה החייל כי בדרך נס אכן היו בידיו של אלישע כנפי יונה ולא תפילין. מאז אותו סיפור-נס נקרא אלישע – "אלישע בעל כנפיים".

מה חשוב לדעת לפני שקונים תפילין?

לפני שאדם רוכש חפץ יקר-ערך, עוד לפני שהוא משלם סכום רב על בית, רכב או מטבח חדש, הוא עושה בדיקות רבות: האם הבית תואם את צרכיי? האם נפח המנוע של הרכב יספיק לנסיעותיי הארוכות? האם המטבח ישתלב היטב עם המראה הכללי של הבית? הבדיקות הללו נועדו להתאים בין המוצר לבין הצרכן, בין איכויות החפץ המבוקש לבין צרכי הקונה.

 

בהיבט דומה אך שונה, טרם רכישת תפילין נצרך הקונה לערוך בדיקות מקדימות. בדיקות אלה דומות במובן מסוים לכל בדיקה שעושה האדם לפני רכישה גדולה, אך הן שונות מהותית במרכיבים ובקריטריונים אותם בודק הקונה לפני הרכישה. בדברים הבאים נתייחס לכמה היבטים מרכזיים אותם יש לבדוק טרם רכישת תפילין.

 

סופר ירא שמיים

 

כשקונים תפילין, הסופר מוכרח להיות אדם אמין ביותר שנדרשת ממנו אחריות רבה. מדוע? לכתיבת תפילין נלוות הלכות רבות; חלקן מתייחסות לדיוק של כתיבת הפרשיות, חלקן קשורות לדרך הכתיבה וחלקן קשורות לתיקונים שונים שנעשו במהלך בכתיבה, תיקונים שעלולים לפסול את התפילין במצבים מסוימים. מאחר ורק הסופר יודע כיצד התנהלה הכתיבה, חשוב מאוד לוודא מי הסופר, ולוודא שאכן ניתן לסמוך עליו.

 

כיום, לצערנו, ישנם מקרים בהם פרשיות מתגלגלות מאדם לאדם, מיד הסופר לסוחר ומהסוחר לסוחר אחר או למפעל תפילין. כך יוצא שהמוכר עצמו עלול שלא לדעת כלל מי הסופר שכתב את הפרשיות. רבות מפרשיות אלו פסולות, ויש שאפילו מצולמות על גבי קלף.

1. קלף

 

יש שני בתי תפילין: תפילין של ראש ותפילין של יד. בכל בית ישנן ארבע פרשיות הכתובות על קלף: פרשת "שמע", "והיה אם שמוע", "קדש" ו-"והיה כי יביאך". כדי שהקלף יהיה כשר, הוא מוכרח להיכתב ביד אדם ולא בהדפסה, על קלף מעור בהמה ולא על נייר.

 

2. בתים

 

ישנם בתים שמשמשים לנוי והגנה, למשל – כיסוי הטלית או בית המזוזה. כיסויים אלה אינם מהווים חלק עיקרי מהמצווה עצמה. לצורך העניין, ניתן לקבוע מזוזה גם בלא בית-מזוזה. לבתי התפילין, לעומת זאת, יש כללים הלכתיים ורמות הקפדה שונות. באופן כללי ישנם שני סוגים של בתי תפילין: בתים "מעור בהמה דקה" - בעלי רמות שונות של כשרות, אך אינם מהודרים. "בתים מעור בהמה גסה" – המהודרים ביותר. עלות בתי תפילין אלה גבוהה מבתי תפילין מעור בהמה "דקה".

 

3. רצועות

 

רצועות התפילין, אלו הנמשכות מן התפילין שבראש ואלו הנמשכות מן התפילין שביד, אינן רק עניין טכני המסייע לקשור את התפילין לראש וליד. הרצועות, כמו בתי התפילין, שייכות לחלק ממבנה התפילין הכשר. בשל כך, ישנם כללים כיצד הרצועות צריכות להיעשות ובאיזה אופן קשריהם נדרשים להיות. פרט חשוב נוסף – הרצועות חייבות להיות שחורות לגמרי ועליהם להיעשות "לשם קדושת תפילין". רצועות מקולפות עלולות להיות פסולות.

4. סוג הכתב

 

יש הבדל בין סוגי הכתב השונים: יש כתיבה ספרדית, אשכנזית וחסידית. סגנון הכתב משתנה לפי מוצאו של מניח התפילין. יש לדעת שלמעשה כל סוגי הכתב כשרים לכל ישראל, אך לכתחילה ראוי להמשיך את מסורת בית האב. טרם רכישת התפילין יש לציין בפני הסופר את סוג הכתב בו אתה מעוניין.

5. מחיר

 

אם מציעים לך רכב יוקרה במחיר של אופניים – מן הסתם יתעורר בך חשד. אותו הדבר, ואפילו עוד יותר, לגבי רכישה של תפילין. אם הצעת המחיר שקיבלת נמוכה באופן משמעותי, כדאי לחשוב פעמיים. צריך לדעת שהעלות של ייצור תפילין היא גבוהה ונמשכת זמן רב. לכן, אם קיבלת הצעת מחיר זולה במיוחד לתפילין שנראות טוב, כדאי מאוד לבקש צילום של ה"פרשיות" ולהראות למומחה שמבין בזה. מן הצד השני, מחיר גבוה גם הוא לא מהווה ערובה לכשרות התפילין. לכן כדאי לקנות תפילין רק ממקום מוסמך ואמין עם אחריות.

סיכום

מצוות התפילין היא מצווה מיוחדת המקשרת את היהודי באופן יום-יומי ליציאת מצרים ולחירות. יהודים רבים לאורך הדורות מסרו את נפשם על מצווה זו וראו בה סמל לגאווה לאומית. מצווה זו דורשת נקיות מיוחדת ולכן מרגילים את הקטנים להניח תפילין רק סמוך לבר המצווה. תפילין צריך לקנות רק מאדם ירא שמיים, שיכול להעיד באמינות על התפילין שהן כשרות. ישנן בעיות הלכתיות שאין ביכולת אדם חיצוני להכיר בהן, אלא רק הסופר עצמו יכול להכירן, למשל: שהפרשיות נכתבו לשם מצוות תפילין, ששמות הקודש נכתבו לשם קדושת השם, ועוד. לכן, מי שלא מכיר סופר או בעל חנות לתשמישי קדושה ירא שמיים, כדאי שיפנה לרב המקומי שייעץ לו בדבר היכן מומלץ לקנות. 

שאלות נפוצות על תפילין

מי כותב את התפילין?

סופרי סת"ם הם אלו שכותבים את התפילין, זהו מקצוע שיש ללמוד אותו בקפידה ורק סופר סת"ם מוסמך מורשה לכתוב את התפילין המקודשים.

מה המחיר של תפילין?

העלות של התפילין משתנה בהתאם לכמה פרמטרים ולכן צירפנו לכם מחירון במעלה העמוד שתוכלו לראות את המחירים המשוערים עבור כתיבת ויצירת תפילין שאותו אתם מעוניינים שיכתבו עבורכם.

האם צוות האתר "טוביה גנות" מספק שירותי ייצור וכתיבת תפילין?

כמובן, אנו מציעים שירותים של סופר סת"ם במחירים הוגנים ובשירות איכותי.

יש ליצור איתנו קשר ישיר בכדי שנוכל לעזור בכל בקשה.

bottom of page