top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תNadav Cohen

מתי נוהגים לכתוב ספר תורה?

עודכן: 10 באוג׳ 2022

ספר התורה מפאר את ארון הקודש בכל בית כנסת בישראל. ספר התורה זוכה לכבוד רב בקרב כל יהודי; בו קוראים במהלך השבוע, חגים ומועדים ומדי שבת בשבתו, ולכבודו קמים בכל פעם שהוא נמצא בתנועה. למעשה, ישנה מצווה המחייבת כל אדם מישראל לכתוב לו ספר תורה. מצווה זו נמנית אחרונה במניין תרי"ג (613) מצוות. מצווה זו נלמדה ממה שנאמר בפרשת וילך שבחומש דברים: "וְעַתָּה כִּתְבוּ לָכֶם אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת" (ספר דברים, פרק ל"א, פסוק י"ט).




מה הטעם של מצווה זו?


באופן כללי, ניתן לתת שני הסברים למצווה זו: ראשית, בכתיבת התורה על הקלף בדיו ממשיכים את מסורת ישראל, מאז מעמד הר סיני, של מסירת התורה מדור לדור. שנית, כאשר ייכתבו ספרי תורה רבים, יהיו ספרי התורה מצויים בידי כל אדם מישראל, ויהיו נגישים בפני כל הרוצה ללמוד מן התורה וללמדה לאחרים.


האם כולם מחויבים במצווה זו?


מחיר כתיבת ספר תורה, נכון להיום הוא מעל מאה אלף ₪. עובדה זו מקשה מאוד לכל אדם לקיים את המצווה, ולהחזיק ברשותו ספר תורה. בעקבות כך כתבו הפוסקים, שהמצווה שייכת רק לגבי אדם אמיד שמסוגל לממן הוצאה שכזו, ומי שדחוק בממונו – פטור מהמצווה. הרב משה פיינשטיין פסק, שאסור להוציא על מצווה זו יותר מעשירית נכסיו של האדם, ומי שמוציא יותר מהסכום הנ"ל אין רוח חכמים נוחה הימנו, שכן לא יישאר לו מספיק כסף למצוות אחרות.


האם יש עוד מקרה שנהגו לכתוב ספר תורה?


וודאי. אחד המפורסמים שבהם הוא – כתיבת ספר תורה לעילוי נשמת קרוב משפחה, והכנסתו לבית כנסת בו התפלל או בית כנסת אחר הזקוק לספר תורה. דרך זו היא אחת מהדרכים העוצמתיות והחשובות ביותר בהן ניתן להנציח את זכרו של הנפטר. על ידי כתיבת ספר תורה לעילוי נשמה, מתעלה נשמתו של הנפטר בעולמות העליונים, היא נזכרת לטובה ויש לה נחת רוח גדולה בכל פעם שקוראים בתורה בבית הכנסת.

כשכותבים ספר תורה לעילוי נשמת נפטר, מומלץ לקנות את הספר ישירות מהסופר, כך הוא יוכל לכתוב ולהקדיש את ספר התורה כולו לצורך הנפטר. ספר תורה שמקדישים לעילוי נשמת נפטר, ניתן לכתוב גם מספר שנים לאחר הפטירה שלו ואין חובה לעשות זאת דווקא בשנה הראשונה לפטירתו; התועלת היא בכל זמן, כמובן בתנאי שספר התורה כשר לחלוטין.


מנהג "הכנסת ספר תורה"


לאחר שהסתיימה כתיבתו של ספר התורה החדש, או שמעבירים ספר תורה מבית כנסת אחד לבית כנסת אחר – עורכים טקס חגיגי. במקרה של הכנסת ספר תורה חדש, מתחילים את הטקס בכתיבה חגיגית של האותיות האחרונות בביתו של תורם הספר, ממשיכים בתהלוכה מלווה בשירה ובריקודים מביתו של התורם אל בית הכנסת, ומסיימים את הטקס בסעודת מצווה. לפעמים משלבים את הסעודה יחד עם סעודת 'הילולא' לזכרו של נפטר, שלזכרו מוכנס ספר התורה לבית הכנסת, או יחד עם מעמד חנוכת הבית לבית כנסת החדש אליו נכנס ספר התורה.


לסיכום:


ראינו כי כתיבת ספר תורה היא מצווה חשובה, ועל אנשים בעלי יכולת כלכלית מוטלת אפילו החובה לעשות את זה. יחד עם זאת, אנשים רבים בוחרים להשקיע בכתיבת ספר תורה לעילוי נשמת קרוב משפחה, דבר שמועיל מאוד לנפטר ומנציח את זכרו. מכיוון שמצווה זו חשובה ביותר, נהגו לערוך טקס חגיגי המכונה "הכנסת ספר תורה", בו מלווים את ספר התורה החדש בשירה וריקודים עד כניסתו לבית הכנסת שיהיה משכנו החדש, כאשר את הטקס מסיימים בסעודת מצווה לכבודה של התורה.


22 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page