top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תNadav Cohen

מהי ההכשרה הנדרשת מסופר סת"ם?

עודכן: 10 באוג׳ 2022

כתיבת סת"ם איננה יצירה חופשית של כל סופר, אלא בעלת פרטים הלכתיים רבים ומורכבים. המקצועיות של הסופר מתבטאת בין היתר בצורת האותיות אותן הוא כותב, בצורת כתיבתן (חק תוכות, כסדרן ועוד).

מכיוון שהלקוח הפשוט איננו בקיא בכל ההלכות הללו, ובחלק מהן אין לאף אדם יכולת לדעת האם תשמיש הקדושה נכתב כהלכתו, מלאכת הכתיבה דורשת אמון רב מצד הלקוחות.




עובדה זו מהווה את אחת הסיבות המרכזיות שבגללן נדרשות מהסופר יראת שמיים גבוהה ואחריות רבה. על כן, כדי ללמוד לכתוב סת"ם כהלכה, יש צורך ללמוד זאת מאדם בעל ניסיון כתיבה עשיר שיכול להעביר את הידע שלו לאחרים. כיום נפוצים קורסי לימוד שונים להכשרה בכתיבת סת"ם.


תכנית הלימודים


מטרת מסלול ההכשרה הוא להקנות לסופרים העתידיים מומחיות בכתיבת סת"ם וכן עריכת היכרות עם השיטות המקובלות בתחום זה. במהלך שלבי ההכשרה התלמידים מפתחים יכולת כתיבה ייחודית, ומקיפים נושאים רבים (עיוניים ומעשיים) שרלוונטיים לסופרים חדשים הנמצאים בתחילת דרכם. בין היתר, לומדים הסופרים על תהליך כתיבת ספר תורה, מזוזות, תפילין ומגילות.


בתחילת ההכשרה מקבלים התלמידים רקע מקדים וכללי אודות הכתיבה בקלף, כאשר בין היתר לומדים הסופרים על הכלים והציוד בו הם ישתמשו, כגון: סוגי דיו, סוגי קולמוסים וצורות כתיבה. בשלב הבא, יעמיקו התלמידים באופן הכתיבה ובצורות האותיות, תוך כדי שהם מבצעים אימון חוזרים ורבים על כל אחת מן האותיות. התלמידים שיסיימו את שני החלקים הראשונים ימשיכו ללימוד כתיבת מגילת אסתר.


מתכונת הלימוד


שלב ההכשרה של סופר סת"ם דרך הקורסים השונים, נפרס בממוצע על פני כארבעה חודשים. בכל אחד מהשיעורים עוברים התלמידים שילוב של לימוד תיאורטי יחד עם תרגול מעשי של הכנת קולמוסים וכתיבת סוגי כתב שונים. משתתפי הקורס מקבלים את כל הציוד החיוני לסופרים מתחילים, לרבות דיו וקלפים. באופן זה הם יכולים לצבור ניסיון בתחום הנלמד.


נושאי הלימוד


משתתפי הקורס לומדים מגוון של נושאים, ביניהם גם התחומים הבאים: סוגי דיו בשוק, זמני כתיבה, זוויות קולמוסים, ציוד הסופרים, הפיכת נוצות לקולמוסים, תהליך יצירת דיו כשר, אופן עשיית קלף לפי ההלכה, תנועות ידיים נכונות בכתיבה ועוד.

לשם הבהרת הדברים, על סופר סת"ם לדעת ולהתמצא בסוגי הקלפים השונים. לצורך העניין, על הסופר יש להכיר את המושג 'קלף משוח'. קלף זה עשוי מעור בהמה שבסיום עיבודו מורחים עליו סיד. הציפוי יוצר שכבה חלקה ולבנה וכך לסופר קל יותר לכתוב. עם זאת, ישנן בעיות הלכתיות שונות בשיטה זו אותן הסופר צריך להכיר.


סוגי כתב


אין סוג הכתב שווה אצל כל הסופרים. כידוע, יש הבדל בין סוגי הכתב השונים בהם כותב הסופר:

א. כתיבה ספרדית (מכונה כתב "וועליש", או כתב "מור וקציעה").

ב. כתיבה אשכנזית – גם בכתב זה יש כמה סוגים שונים:

1. כתב בית יוסף (בו נוהגים כלל האשכנזים).

2. כתב האר"י (על פי חכמת הקבלה בספרו של האר"י).

3. כתב משמ"ח (מצת שמורים ומשנת חסידים, מבוסס על קבלת האר"י על פי פרשנותו של רבי נתן שפירא).

4. כתב האדמו"ר הזקן (בו נהגו חסידי חב"ד).

ג. כתיבה תימנית.

על כל הפרטים הללו ילמד התלמיד במהלך הכשרתו.


מה כולל הלימוד בקורסים?


תוכניות הלימוד מעניקות לתלמידים ידע רב בכתיבת ספרי תורה, תפילין או מזוזות. הנושאים בהם עוסקים הקורסים השונים, כוללים לימוד של הלכות סת"ם, כגון: צורת האותיות, מחיקות, הכנת הקלף, שיטות להכנת קולמוסים, אימוני כתיבה, בחירת חומר הדיו, הקלף ובתי התפילין, הכנסת פרשיות וסגירת הבית, לימוד צורת אותיות על פי כתב ספרדי ואשכנזי, ועוד. מלבד זאת, הקורס מכין את התלמידים למבחני ההסכמה של הרבנות הראשית או משמרת הסת"ם.


46 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page