top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תNadav Cohen

מהי בדיקת סת"ם ומדוע היא חשובה?

עודכן: 10 באוג׳ 2022

ההלכה היהודית קובעת כי תשמישי הקדושה, ביניהם ספרי תורה, תפילין ומזוזות ייחשבו כשרים, רק במידה וייכתבו בעבודת יד על ידי סופר סת"ם ירא שמיים. בכתיבת סת"ם יש שימת דגש רבה על כללי כתיבה, שמטרתם לשמור על כשרותם של ספרי התורה, התפילין, והמזוזות. לצורך העניין, ספר קריאה רגיל שיימצא בו פסול, לכל היותר דמי מכירתו יהיו פחותים יותר ממחירו המקורי. אולם אחד מתשמישי הקדושה שנמצא בו פסול – איבד את כל הערך 'המצוותי' שבו.




כדי לוודא שספרי התורה, התפילין או המזוזות שכתב הסופר – אכן כשרים, מתבצעת בדיקה מיוחדת, מקיפה ויסודית הבוחנת את כל הפרמטרים ה'כשרותיים' שצריכים להיבדק. כמו שספר העומד לצאת לאור עובר עריכה לשונית והגהה, כך גם תשמישי קדושה עוברים בדיקה מקיפה ופרטנית על ידי מגיהה מומחה. לבדיקה זו קוראים "בדיקת סת"ם".


מה בודקים ב"בדיקת סתם"?


השלב בו נדרשים לבצע בדיקת סת"ם הוא רק לאחר סיום הכתיבה. בדיקת הסת"ם מתבצעת על ידי מגיהה מוסמך ובנוסף על ידי בדיקה ממוחשבת. המגיהה צריך להיות אדם שלמד את כל הדינים וקיבל הסמכה מיוחדת לכך. המגיהה עובר על הכתב הקיים ומוודא שכולו נכתב כהלכה. בבדיקה זו בודק המגיהה את הכתב החל מצורתן של האותיות, הקפדה על צבען השחור ועד לבדיקת רווחים תקינים בין האותיות. כמו כן, בודק המגיהה האם ישנן אותיות חסרות בטקסט. בדיקות הגהה אלו יכולות להיעשות על ידי אדם בלבד. בשלב השני, נעשית בדיקה ממוחשבת שמטרתה לאתר אותיות חסרות או מיותרות, כאלו שלא נמצאו בבדיקה הראשונה 'האנושית'.


בדיקות – גם לאחר השימוש!


חשוב לדעת שבדיקות תקינות נעשות לא רק טרם תחילת השימוש בתשמיש הקדושה. מזוזה חייבת בבדיקה כל שלוש וחצי שנים (יש נוהגים לבדוק גם לפני החגים ובפרט לפני חודש אלול). ספר תורה יהיה חייב בהגהה מחודשת (של כולו) במידה ויימצאו בו שלוש טעויות רצופות. לגבי תפילין נפרט לקמן. לאחר כל בדיקה, יצורף לתשמיש הנבדק תעודת בדיקה.


השאלה הנשאלת היא, אם בדקנו את תשמיש הקדושה כבר בהתחלה, למה צריך לבדוק אותו שוב? הסיבה היא שמאחר והאותיות יכולות לדהות ולהימחק עם הזמן בעקבות פגעים טבעיים (לחות, חום וכדו') ייתכן והתשמיש ייפסל במהלך התקופה ונמשיך להשתמש בו בלי לדעת כלל שהוא פסול. לכן, הבדיקות השגרתיות נועדו לוודא תקינות של המוצר.


תפילין – בחזקת כשרות


מעיקר הדין, תפילין שהוחזקו בכשרות, כלומר שנבדקו בצורה טובה בזמן הכנתן, והתברר בוודאות שהן כשרות, לא צריך יותר לבדוק אותן פעם נוספת, וכל עוד הן לא ניזוקו הרי הן בחזקת כשרות וניתן להניח אותן בברכה (יש פוסקים שהצריכו גם בתפילין בדיקה כל כמה שנים, מתוך חשש שמא התקלקלו מחמת זעה וכיוצא בזה). אולם, כל זה רק בתנאי שמניחים את התפילין באופן שוטף ותדיר, אבל אם במשך תקופה ארוכה לא הניחו אותן, ונוצר חשש שבאותו זמן הן התעפשו ואולי איזו אות נמחקה בהן ומתוך כך הן נפסלו – צריך להזדרז ולבדוק אותם. אם התפילין נרטבו במים או שרואים על העור סימנים של עיפוש או קלקול אחר, יש לבדוק אותן מיד, וכל זמן שלא נבדקו אין לברך עליהן, מפני שיש חשש גדול שמא נפסלו.


לסיכום:


חשיבות הדיוק בתשמישי הקדושה ובכתיבת סת"ם היא רבה, זאת כדי שלא נשתמש בתשמיש קדושה פסול מתוך מחשבה שהוא כשר! על כן, נדרשת מהלקוח ערנות גבוהה – החל מהבחירה בסופר או בחנות תשמישי הקדושה דרכן הוא רוכש את המוצר, ואף תוך כדי השימוש בהם. חשוב מאוד לדעת כל כמה זמן נדרשת להתבצע בדיקת סת"ם, כיצד יש לשמור על תשמיש הקדושה שלא ייפגם, ולאיזה מגיהים כדאי לשלוח את תשמיש הקדושה לבדיקה.


24 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page